טיפול במצבי ליחה בילדים המלצות עשה והמנע חלק ב'

מאכלים שאינם מומלצים במצבי ליחה:

  • עודף מזון טרי; יותר מדי פירות וירקות טריים.
  • מזון קר; יוצר אפקט של לחות בדומה למזון טרי ולכן מומלץ לאכול מזון בטמפרטורת החדר או חם יותר.
  • שתיה קרה; משקאות קרח, משקאות קלים, משקאות ממותקים, מיצי פירות.
  • קמחים למיניהם; קמח לבן, קמח מלא, פסטה, ספגטי ואטריות, חלה, פיתה, עוגות, עוגיות, בורקסים, קרואסונים.
  • מזון מתוק; סוכר, שוקולד והכי גרוע גלידה וקרטיבים.
  • מוצרי חלב; חלב פרה וגם חלב עיזים/כבשים, שוקו, גבינות, מעדני חלב, חמאה.
  • בוטנים; במבה, חמאת בוטנים.
  • בננה, תפוז ומיץ תפוזים, אננס, מנגו, אבטיח.
  • שמנים מזוקקים; מרגרינה, שמני טרנס.
  • מאכלים מטוגנים; ציפס, שניצל וכל מזון מטוגן אחר.
  • מזונות תעשייתים, מעובדים.
  • ארוחות עשירות ומגוונות מאוד, המשלבות מזונות רבים בצירופים קשים לעיכול.
  • אכילה מאוחר בלילה.
  • אכילת יתר.

 הנחיות כלליות לחיזוק העיכול וטיפול בליחה:

  1. טמ"פ: המזון צריך להיות מבושל ומוגש חם!
  2. סדירות: חשוב ליצור ולשמור על שגרה בהרגלי האכילה, לאכול בשעות קבועות.
  3. פשטות: כדי להקל על העיכול על הארוחה להיות מורכבת ממעט פריטים שונים ולא מנוגדים באיכויותיהם. ניתן לגוון בתזונה לאורך השבוע, אך אין צורך בגיוון בארוחה בודדת.
  4. שתייה: מומלץ לא לשתות (או לפחות למעט בשתייה או לשתות לגימות בודדות) לפני, תוך כדי ואחרי הארוחה. שתייה מרובה בזמנים אלו פוגעת בתהליך העיכול. אם יש צמא סמוך לזמן האוכל, עדיף לשתות לגימות של מים חמים, או תה, כפי שנהוג במסורות של תרבויות רבות.
  5. אם בכל זאת שותים בזמן הארוחה: לשתות מעט ובלגימות קטנות. עדיף לשתות אחרי או במהלך הארוחה, אך להימנע משתייה מיד לפני האוכל.

 

מזונות מתאימים לחיזוק העיכול ולטיפול במצבי ליחה בילדים:

  1. פחמימות: מהמייבש ביותר עד המלחלח העדין
    • דוחן – מאוד מייבש ליחה במערכת הנשימה. לבישול במרק או דייסה
    • כוסמת– מייבשת לחות, מתאימה במצבים של ליחה שופעת ונוזלית
    • גריסי פנינה
    • קינואה – מייבש אבל לא קל לעיכול על ידי ילדים
    • אורז בשמטי מלא – מייבש אבל לא קל לעיכול על ידי ילדים
    • אורז בשמטי לבן  או אורז לבן בשמטי מיושן ומתאים לילדים קטנים
    • בורגול
    • סולת
    • קוואקר– מלחלח עדין, לא מתאים לילדים מאוד לחים וחמים ובמצבי לחות כבדה
    • לחם כוסמין 50% – לאכול כצנים
  2. חלבון מהחי וביצים: מבושל, פעם עד פעמיים ביום (עוף, הודו, דג, ביצה) בכמויות קטנות (עדיף טחון ומבושל בצורת כדור/קציצה), ביצה מקושקשת.
  3. קטניות מבושלות היטב: עדשים, מאש ירוק, מבושלים עד למרקם של פירה (לדוגמה בסגנון דאל הודי).
  4. ירקות מבושלים: בצל, שום, גזר, שורש סלרי, שורש פטרוזיליה, לפת, סלק, דלעת, דלורית, כרוב, קולורבי, קישוא, בטטה, ארטישוק ירושלמי, אפונה ירוקה, שעועית בתרמילים, שומר, כרישה, סלרי, ברוקולי.
  5. שמנים מומלצים:
    א. לבישול שמן שומשום בהיר בכבישה קרה.
    ב. לתיבול שמן זית בכבישה קרה.
    ג. שמנים נוספים הם טחינה וממרח שקדיה מדוללים במים עד למרקם נוזלי של רוטב.
    ד. מכיוון שהשמנים יוצרים לחות וליחה, השימוש בהם צריך להיות מדוד ומתון.
  6. זרעים ואגוזים: ניתן להוסיף למזון זרעי דלעת קלויים כתבלין או זרעי שומשום קלויים בצורת גומזיו.
  7. פירות: מבושלים בצורת לפתן של תפוחים, אגסים ופירות יבשים, או פירות אפויים בתנור.
  8. פרי חי: אחד ליום, תפוח או אגס.
  9. מתוקים: מעט פירות יבשים כמו משמש מיובש אורגני כממתק, עוגיות גרנולה ביתיות ללא סוכר וקמח.
  10. תבלינים: כורכום, הל, כמון, קינמון, ג'ינגר טרי וג'ינג'ר מיובש, קליפת הדרים טריה מגוררת, זעתר, אורגנו, בזיליקום, טימין, רוזמרין, פלפל שחור.
  11. לשתיה: מים לא קרים, תה מחליטה של עלים בעלי אפקט מייבש כמו קורנית (טימין), מרווה, תרמיל הל, קינמון, זוטא, לימונית ולואיזה.
  12. תבלינים מלוחים: אפשר להשתמש בטיפונת מלח סלעים או מלח ים או טיפה מיסו או טיפה אומבושי.
  13. ממתיקים: הבטוח ביותר למצבי לחות וליחה הוא דבש שלא עבר חימום, בעל מרקם קשה.
  14. ממרחים ללחם צנים: שמן זית וזעתר, שמן זית וגומזיו (תבלין שומשום ומלח), טחינה לבנה מדוללת במים ולימון ומתובלת, פסטו ביתי, ממרח קטניות ביתי.

דוגמא לארוחת צהריים לילד שסובל מליחה

  • דגן מבושל.
  • עוף או הודו מבושלים או קטניות מבושלות.
  • ירקות מבושלים.
  • תה צמחים.

אפשרויות לארוחת ערב או בוקר לילד שסובל מליחה

  • דייסת קוואקר או דייסת קוואקר ודוחן
  • ירקות מאודים
  • ביצה מקושקשת
  • דגן מבושל
  • צנים עם ממרח

מה עוד גורם להיווצרות לחות?
חשיפה לקור: הליכה ברגליים יחפות, זמן רב עם טיטול רטוב, לבוש לא חם מספיק במזג אוויר קר, הרטבות מגשם, יציאה החוצה עם ראש רטוב או ללא כיסוי ראש, חשיפה לרוח עזה.

לסיכום:
המנעות סבירה מהמזונות הלחים ותזונה מבושלת המבוססת על דגנים, ירקות מבושלים, קטניות וכמויות קטנות של חלבון ושמנים בד"כ יוצרת בזמן קצר שינוי דרמטי לטובה במצב הילד. במקרים כרוניים או מורכבים כדאי להעזר במטפל/ת.

לחלק א': טיפול בילדים במצבי ליחה באמצעות תזונה, לחץ כאן.

 

המידע הנ"ל אינו מהווה ייעוץ רפואי.