הנחיות תזונה למצבי פיטה מוגברת, עם עיכול במצב של פיטה מוגברת (עיכול מהיר וחד)

במצבי פיטה מוגברת נדרשת תזונה מקררת, מעט יבשה ומעט מכבידה. כאשר העיכול מהיר, חד וחזק, התאבון מוגבר והעיכול מצליח להתמודד גם עם אכילת יתר ושילובי מזון אסורים, אך אלו בתורם גורמים לאיכות לא תקינה של הדם, עומס על הכבד ונטיה למחלות זיהומיות, דלקות ומחלות עור.

טעמים שמרגיעים עודף פיטה הם מתוק, מריר ועפיץ. טעמים מגבירי פיטה הם חריף, חמוץ ומלוח, על כן יש להמנע ממזון מתובל ועשיר בטעמים.

לאיזון מצבי פיטה מוגברת מתאים לאכול מזון נא, קריר ודל בשמן. יש להמנע ממזון מטוגן, מזון בבישול ארוך ומזון עשיר ודביק שיכול לגרום לחסימות בכבד.

 

סיכום הרגלי תזונה מומלצים:

  1. שגרה – לשמור על שגרת ארוחות קבועה, להקפיד על ארוחות מסודרות בשעות קבועות. להמנע ממצב של רעב קיצוני!
  2. תדירות וכמות המזון – לאכול 3 פעמים ביום, ארוחות מלאות. להמנע מאכילת לילה.
  3. ארוחות מורכבות – ניתן לאכול ארוחות מגוונות עם מספר גדול יחסית של מרכיבים.
  4. קצב ומודעות – לאכול לאט במיוחד, ובתשומת לב מוחלטת. להמנע משיחה ערה, צפיה במסכים, עבודה או נהיגה בזמן האוכל.
  5. מצב רגשי – רצוי לגשת לארוחה במצב רוח רגוע ובתחושת הכרת תודה. יש להמנע ממצבי כעס ועצבים במיוחד בזמן האוכל, אם כי המלצה זו תקפה גם לזמן שבין הארוחות…
  6. אוכל פחות מבושל – על המזון לעבור בישול קצר בלבד ואפשר לאכול מזונות טריים שלא עברו בישול. המזון בצלחת יכול להיות חמים או פושר או קריר.
  7. אוכל חדש – לבשל לעיתים קרובות.
  8. מרקם המזון – האוכל יכול להיות רטוב או לח אך לא שומני מדי.
  9. אופי המזון – לאכול מזונות בעלי איכות מקררת ומאיטה.
  10. טעמים – רצוי להדגיש בתזונה את הטעמים מתוק ועפיץ.
  11. תבלינים – להמעיט בתבלינים.
  12. קינוח – עשוי להתאים לקנח במזון מתוק אחרי הארוחה.
  13. שתיה – ניתן לשתות מים לפני האוכל ולפי הצורך גם תוך כדי או אחרי.
  14. אפשר לנוח או לנמנם מעט אחרי האוכל

 

דגנים:

רוב הדגנים, כולל לחם ופסטה, מתאימים למצבי פיטה כיון שהם מחזקים ומזינים אך אינם מחממים מדי. המתאימים ביותר הם חיטה מלאה בצורת בורגול, קוסקוס וסולת, אורז מלא עגול, אורז מלא מתוק, גריגירי כוסמין, גרגירי שבולת שועל, מוזלי שבולת שועל, שעורה (גריסים), לחם חיטה מלאה, אטריות ופסטה מקמח חיטה מלאה, דוחן.

פחות מתאימים הם קינואה, אורז בסמטי, שיפון, תירס, גרנולה, פריכיות, קרקרים. עדיף להמנע מכוסמת.

 

קטניות:

בגלל שקשות יחסית לעיכול, מקררות ומכבידות, הן מומלצות מאוד לעיכול חד. הטובות ביותר יהיו טופו, טמפה, שעועוית שחורה, שעועית לבנה, שעועית לוביה, מאש ירוק, עדשים ירוקות, גרגירי חומוס.

 

ירקות מבושלים:

רוב הירקות המבושלים טובים לטיפוסי ומצבי פיטה במהלך החורף או בזמן שהם סובלים מחולשה. שיטות הבישול המומלצות הן אידוי, חליטה במים רותחים או הקפצה ללא שמן.

טובים מאוד הם כוסברה, כרובית, נבטי חמניה, סלרי, במיה, כרוב, ברוקולי, אספרגוס, חסה, שעועית ירוקה, אפונה ירוקה, מנגולד, שומר, קישוא, דלעת, בטטה, לבבות ארטישוק, פטריות, קולורבי, תירס, תפוח אדמה, פטריות.

בעדיפות שניה מצויים שורש פטרוזיליה, שורש סלרי, דלורית, גזר, תרד.

יגבירו את הפיטה ויוציאו מאיזון הם בצל, שום, כרישה, סלק, עגבנייה, חציל, גמבה, צנונית, לפת.
ירקות חיים:

סלרי, מלפפון, שומר, קולורבי וכרוב יעזרו להאט את קצב העיכול. עוד ירקות טובים הם חסה אמריקאית, אנדיב ונבטי חמניה. יש להמנע מבצל, שום, עגבניה.

 

אצות

המתאימה ביותר היא אצת וואקמה ואחריה אראמה, עדיף בתור סלט.

 

מזון מן החי: (האיכות משמעותית מאוד)

מזונות מהחי מחממים מאוד ואינם הבחירה הראשונה עבור מצבי פיטה מוגברת. כאשר יש צורך בהזנה מן הסוג הזה, בחירה טובה היא ביצים, בעיקר החלבונים. חזה עוף והודו גם יכולים להתאים. דגים, בשר בקר ובשר כבש אמנם מאטים מאוד את העיכול בטווח הקצר, אך מוסיפים הרבה חום למערכת בטווח הארוך, לכן עדיף להמנע מהם.
חלב ומוצרי חלב: (האיכות משמעותית מאוד)

מוצרי חלב יכולים להיות מענה מעולה לעיכול המהיר והחד. בראשם חלב וגם שמנת מתוקה. גבינה לבנה, קוטג' וגבינות שאינן מלוחות גם יכולות להועיל ובאופן חריג גם גלידה יכולה להתאים מדי פעם. מוצרי חלב מוחמצים עלולים להגביר את הפיטה, יוגורט עדיף שיהיה יחסית מתוק ומיוגורט חמצמץ יש להמנע.
פירות:

רוב הפירות טובים לאיזון הפיטה כיון שמרגיעים, מצננים ומרווים צמא. גם מיצי פירות טובים.

פירות שמתאימים יותר לאיזון הפיטה הם תפוח עץ, אגס, אפרסמון, גויאבה, מלון, אבטיח, בננה, מנגו, תאנים, ענבים, תמרים.
בעדיפות שניה נמצא את הרימון, פאפיה, תות, אוכמניות, פטל, דובדבנים, שזיף, אפרסק, פומלה, ליים.

עדיף להמנע מפירות חמוצים כמו תפוז ואשכולית.

 

אגוזים וזרעים:

טובים במיוחד הם קוקוס, שקדים וגרעיני חמניה. בגלל אופיים השומני והמחמם, עלולים להגביר ולהוציא את הפיטה מאיזון הם זרעי שומשום, צנובר, גרעיני דלעת, אגוז מלך, פקאן, קשיו, פיסטוק, מקדמיה ולוז. לרוב עדיף להמנע מאגוזי ברזיל ובוטנים.
שמנים:

הכי מתאימים הם חמאה לא מלוחה וגהי. בנוסף טובים שמן קוקוס, אבוקדו, שקדיה, שמן חמניה ושמן סויה. יש להזהר בצריכת שמן זית, שמן תירס, שמן חריע ושמן שומשום.
ממתיקים:

באופן כללי מתוקים מיטיבים עם הפיטה ומרגיעים את מצב רוחם הבוער, לכן יש להם נטיה לאכול מקטגוריה זו יותר מדי. ככל שהמתוק יותר טבעי כך יותר טוב. מיץ קנה סוכר, דבש טרי וסילאן המומלצים ביותר, אחריהם סירופ חרובים וסירופ מייפל.

 

תבלינים:

תבלינים עלולים להגביר את הפיטה ולכן יש לבחור בקפידה ולשים לב למינונים. מתאימים מאוד הם זרעי כוסברה, זרעי שומר, תרמילי הל, ציפורן, וכורכום. בעדיפות שניה יתאימו גם נענע, מנטה, לימונית, לואיזה, מרווה. עלולים להגביר את הפיטה הם קינמון, אגוז מוסקט, בזיליקום, מלח סלעים ורצוי להזהר מג'ינג'ר, חילבה, אספטידה, מלח שולחן, פלפל שחור, שום, צ'ילי וחרדל.

 

שתיה:

טיפוסי פיטה זקוקים לכמות טובה של נוזלים. מים צוננים מתאימים מאוד. תה שחור או ירוק, חליטות צוננות של זרעי כוסברה, מנטה, עלי ורדים, זרעי שומר, קמומיל, היביסקוס. מיצי פירות וגם מיצי ירקות (לדוגמה סלרי ותפוח ירוק) טובים. מאלכוהל עדיף להמנע באופן גורף.
דוגמה לתפריט יומי עבור עיכול מסוג פיטה (עיכול חד ומהיר):

 

בסמוך להתעוררות: שתיה של חליטה קרה של זרעי כוסברה (השריה למשך כל הלילה).

 

7:00 ארוחת בוקר:

  • דייסת קוואקר או דייסת סולת או דייסת קמח חיטה. לבשל את הדייסה בחלב בקר/שקדים/קוקוס.
  • צ'אפאטי/לחם חיטה מלאה, שמנת, גהי, שקדיה, סלט מלפפונים וחסה.
  • שייק ירוק עם פירות וקוקוס.

 

10:00 ארוחת ביניים:

  • ירקות חיים חתוכים או סלט, עם תוספת גבינה לבנה.
  • צ'אפאטי/לחם חיטה מלאה, שמנת, גהי, שקדיה, סלט מלפפונים וחסה.
  • שייק ירוק עם פירות וקוקוס.

 

13:00 ארוחת צהריים:

  1. ארוחה צמחונית:
  • תבשיל גריסים/כוסמין/בורגול או פסטה, 40% מהמנה
  • ירקות מאודים או מוקפצים, 30% מהמנה
  • קטניות ו/או שמנת, 30% מהמנה

או

  1. ארוחה בשרית:
  • דגן מבושל, 50% מהמנה
  • סלט, 30% מהמנה
  • חזה עוף/הודו, 20% מהמנה

 

16:00 ארוחת ביניים:

  • פירות טריים.
  • צ'אפאטי או לחם עם ממרח מתאים (גהי, סילאן, סירופ חרובים, דבש וכדומה).

 

19:00 ארוחת ערב:

  • דייסת קוואקר או דייסת סולת או דייסת קמח חיטה, מבושלים בחלב בקר/שקדים.
  • מרק ירקות, מאש וגריסים.
  • צ'אפאטי או לחם עם ממרח מתאים, ביצה רכה.
  • פשטידת סולת וירקות.
  • אטריות או ספגטי עם רוטב ירקות ושמנת.

 

22:00 לפני השינה:

  • כוס חלב שקדים.