כיצד פועלת מערכת העיכול?

חשיבות העיכול

 

כושר העיכול, או "אש" העיכול בגישה של הרפואות המסורתיות, חיונית לבריאות. הגורם להתפתחותן של מחלות רבות הוא כושר עיכול חלש או עיכול לא מאוזן.

העיכול חולש על כל מה שמתרחש בין ההכנסה של מזון לפה ועד להיווצרות רקמות הגוף השונות. העיכול אחראי על פירוק, ספיגה והפרשה של מזון. עיכול תקין הוא תנאי בסיסי על מנת להזין את הגוף.

כושר עיכול תקין מגביר את החוסן כנגד מחלות, את כמות האנרגיה הזמינה, את הצלילות המחשבתית ואת כושר ההבחנה.

איזון כושר העיכול מהווה טיפול מונע בסיסי ואמצעי לשמירה על הבריאות וכן טיפול שורש יסודי למגוון גדול של מחלות.

 

כיצד פועלת "אש" העיכול

 

ברפואה מסורתית תהליך העיכול מתואר באופן מטאפורי כתהליך של בישול. הקיבה והמעיים מהווים סיר, וכל מיצי העיכול המשתתפים בתהליך העיכול מהווים "אש" ביוכימית (חומצת קיבה, אנזימים מהלבלב והמעיים, מרה, חיידקים פרוביוטיים).

המזון נלעס, מגיע לקיבה, מתערבב עם מעט נוזלים ושומניות כדי להתרככך, מתפרק על ידי ה"אש" הביוכימית, ממשיך להתפרק במעי הדק, שם מתרחש עיקר תהליך הספיגה וההפרדה בין החיוני לבין השארית, עובר למעי הגס שם תהליך הספיגה מסתיים ובסופו של תהליך העיכול מתבצעת הפרשה של השאריות.

מתוך תיאור זה של תהליך העיכול ניתן ללמוד מהם התנאים הנחוצים לעיכול תקין:

 

  1. חלל – מרחב פעולה בו תהליך העיכול יכול להתרחש. החלל מצית את ה-"אש" ומעביר מסר של תאבון, מאפשר ערבול ופירוק מכאני של המזון בקיבה.
  2. חום או "אש" – מאפשר פירוק, ספיגה והפרשה.
  3. מעט רטיבות – לריכוך של המזון בקיבה.
  4. מעט שומניות – עוזרת להצית את ה-"אש", לריכוך המזון בקיבה ולתהליך הספיגה במעיים.
  5. זמן – תהליך העיכול דורש זמן, לכן יש לשמור על מרווחים מתאימים בין הארוחות.
  6. תנועה – תהליך העיכול מתרחש תוך כדי תנועה מלמעלה כלפי מטה ודורש תיאום בין כל אברי העיכול, שילוב הרמוני של כל התנאים הדרושים לעיכול, כמו גם הרגלי אכילה הרמוניים וצירופי מזון נכונים.

 

הנחיות כלליות לחיזוק או שמירה של כושר העיכול

 

כפועל יוצא של הבנת התנאים הנחוצים לתהליך עיכול תקין, ניתן לסכם עקרונות כלליים החשובים לחיזוק או שמירה על עיכול תקין:

 

  1. לשמור על שגרת ארוחות קבועה.
  2. לאכול כשיש תחושת תאבון ולא לפני שהארוחה הקודמת עוכלה.
  3. לאכול כמות מזון שלא תכביד מדי על "אש" העיכול, שהיחס בין כושר העיכול לבין כמות המזון יהיה לטובת כושר עיכול, לאכול עד 80%-90% לשובע ולסיים לאכול בתחושה שנשאר מקום. יחסים נכונים לתכולת נפח הקיבה הם חצי מזון, רבע נוזלים, רבע חלל.
  4. תזונה מבושלת וחמה, תתעכל יותר בקלות ותפחית מצב של היווצרות ליחה ו/או גזים.
  5. נחוצה מידה מסוימת של שומניות ורטיבות באוכל.
  6. לאכול בתשומת לב ובמודעות, לאכול באוירה נעימה.
  7. לא לאכול מהר מדי, גם לא לאכול ממש לאט מדי.
  8. להמנע מצירופי מזון שאינם מתאימים, למשל שילוב של מזון חם וקר, כמו ארוחה מבושלת וסלט חי.
  9. להתאים את התזונה ואת הרגלי האכילה באופן אישי, כל מקרה לגופו.

 

4 מצבי העיכול הכלליים

 

ניתן לתאר באופן כללי 4 מצבי עיכול שונים, הנבדלים ביניהם בקצב ובתנועה:

 

  1. עיכול איטי: כל תהליך העיכול מתרחש לאט מדי, במצב זה חסרה "אש" ותנועה, לעתים יש רטיבות יתר. לוקח זמן עד שמתפתח תאבון, אחרי האוכל יש תחושת כבדות ואי נחת, סימנים אפשריים נוספים הם נפיחות, בחילה או גיהוקים בריח המזון שנאכל.
  2. עיכול מהיר: כל תהליך העיכול מתרחש מהר מדי, במצב זה ה-"אש" חזקה מדי ויש עודף תנועה. התאבון חזק ולעתים קרובות, ארוחה גדולה אינה גורמת לתחושת כבדות או נפיחות, אין תחושת שובע אמיתית. סימנים אפשריים נוספים הם צמא, גיהוקים חומציים, צרבת, תחושת בעירה פנימית, הזעה, סחרחורת.
  3. עיכול לא סדיר: תהליך העיכול לפעמים איטי ולפעמים מהיר, קצב לא סדיר. במצב זה לרוב "אש" העיכול חלשה, חסרה מידה של שומניות והתנועה לאורך צינור העיכול לא זורמת, תקועה ומשתחררת לסירוגין. התאבון לא סדיר, לפעמים חוסר תאבון ולפעמים תחושת רעב חזקה. סימנים אפשריים נוספים הם תחושת נפיחות, הרגה גזים, כאבי בטן ועצירות.
  4. עיכול מאוזן: תהליך העיכול הרמוני ואין תחושות וסימפטומים במערכת העיכול.

 

בברכת רפואה שלמה

אסף פאיט